måndag, februari 13, 2012

Män som väljer män - väljer bort kompetens

Det händer ju ändå med jämna mellanrum att man anklagar mig för att gnälla. Säger att vi borde jämföra oss med andra länder. Inse vad bra vi har det. Ibland skriker man till och med att jämställdheten gått för långt i det här landet. Ofta skriks den meningen när samtalet rör påståendet att även män är föräldrar till sina barn.
Det är klart att jag också tänker så ibland: "Herre, det finns andra kvinnor som har det värre". 
Tackar mig själv för att nästa tanke är klok "Varför ska män i min omgivning få ha det bättre, på min bekostnad. Med en motivering att det är värre för kvinnor någon annanstans" Det gäller att flytta fokus och skuld dit den hör hemma.

I dag släppte Allbright sin svarta lista. Där listas de svenska bolag som inte har en enda kvinna i sin ledninggrupp. Det är många börsbolag på den listan: 40 % av alla för att vara exakt. I 4/10 ledningsgrupper sitter det alltså inte en enda brud. Där är det bara kukar som krokar i varandra runt mötesbordet. I Sverige. 2011. Inte en enda kvinna i ledningsgruppen.
Siffrorna rör sig inte heller. Det var lika illa förra året. Lika många bolag hade valt bort kvinnor. 

Samtidigt, är 60% av landets högskolestudenter brudar. Ända sedan 60-talet har vi varit i majoritet bland studenterna i högre utbildning. Ändå får vi inte vara med att bestämma.

Vi måste prata om makt. Någonstans här blir det väl ändå så uppenbart. Är man kvinna, är man inte välkommen att med vid det runda bordet och bestämma. Har man inte samma chans att väljas in i ledningsgrupper, bli VD eller statsminister.
Det är synd att man fortfarande låter kön gå före kompetens i det här landet.
Än har feminismen tyvärr inte tagit över.

Inga kommentarer: