tisdag, januari 31, 2012

Min stolthet & min rygg kompenserar just nu för era skattesänkningar

Jag tänker att det är så märkligt tyst om dem. Om oss. Jag hittar ingenstans att läsa om mig själv. Ingen som berättar vår historia.
Om vi som bär det här landet. På utslitna ryggar.

Kvinnor som ser till att vården, omsorgen och skolan fungerar. Som bär resten av samhället. Som ser till att mamma har det bra på äldreboendet. Att barnen är trygga i skolan. Som gör att du kan gå till jobbet. Utan oss skulle det här landet klappa ihop på ett par dagar.

Jag ville att min text ska bli ett hyllningstal. Till älskade kollegor. Till fantastiska vänner. Till de som räddat min pappas liv. Till de som gav min mormor en värdig ålderdom. Till de som gjorde mig och min brorsa till vettiga ungar.
Ändå är det svårt. För det gör så ont i mig. Att det är våra ryggar som just nu betalar skattesänkningarna i det här landet. Det är vi som försöker kompensera när välfärdssamhället raseras. För vår yrkesstolthet tvingar oss till det. Jag tror den här texten snarare får handla om mig själv. Om hur jag älskar det här jobbet. Om hur jag är så oerhört stolt. Men, hur trött jag är på att snabba på stegen för att kompensera.

Ibland säger man det till oss. Att vi borde sätta ner foten. Säga ifrån. Sluta slita. Räta på våra ryggar och gå därifrån. Ibland säger vi till och med till oss själva.

Sen möter jag mina patienters blickar. Ser deras dödsångest. Smärta. Hopp. Förtvivlan.
Då går man ingenstans. Då stannar man. Då håller man handen. Då pratar man om döden, och om vad som ska hända med barnen, och om begravningar, och om hur cellgifter förstör den kropp man en gång trivdes i. Då kastar man om planeringen. Glömmer man bort att man är kissnödig.
Sen går jag till nästa sal. Möter mamman som borde gå till jobbet men som inte får någonting att fungera när dottern ligger i en säng på ett okänt sjukhus och har cancer. Då pratar man istället om hur orättvist livet är. Då pratar man om att den finns anhörigdagar, men att man kanske borde försöka jobba ändå - spara dem - för om allt går åt helvete - då behövs de kanske ännu mer. Än så länge ser det ljust ut. Och jag glömmer bort att jag är hungrig.
Och möter istället kvinnan som varit sjuk så länge att vi alla glömt att hon en gång var frisk. Hennes kropp lyder inget alls. Utan gör bara ont. Jag lyfter henne försiktigt högre upp i sängen. Och sen måste jag ge henne morfinspruta efter morfinspruta men hon fortsätter skrika och jag känner mig maktlös. Men går därifrån gör jag inte.
För min yrkesstolthet. håller mig kvar. Och jag tänker att jag är glad att jag har den.
Jag skulle kunna skriva tusen meningar om människor jag mött. Om möten. Om livet och om döden. Men jag tror ni förstår. Vi slår knut på oss själva. Och räcker ändå inte till.

Jag inser att det är vansinne. Att försöka ge det här samhället råd att sänka skatten, genom att gå fortare i korridoren, hoppa över fikarasten och gå ensam med ostadiga farbröder till toaletten (fast vi sagt att vi alltid ska vara två - om han ramlar).

Jag skulle såklart önska att jag kunde säga; ni får den vården ni betalar för. Vi gör det vi hinner, men inte mer.
Då straffar man de som hade oturen att bli sjuka. Inte de som bestämmer över skatterna.
Min yrkesstolthet tillåter inte det.

Men jag tänker att ni andra. Vi andra. Det kanske är dags att vi börjar betala. Så att mina kollegor får gå på toaletten i alla fall en gång per arbetspass. Att vi slipper bli sjukskrivna när vi är 32 år med utslitna höfter. Att vi hinner äta lunch. Att vi slipper gå ner till akuten när arbetsdagen är slut, för att det jävla magsåret kommit tillbaka. Så patienterna får möta sjuksköterskor som har tid och energi.
Vi borde börja betala för den vård vi får.
Just nu är det min kollegors kroppar som täcker kostnaden

57 kommentarer:

Nilla sa...

Bra sagt!

M sa...

Bra skrivet, men skulle det bli någon skillnad om S, MP och V satt i regeringen?
Handlar väl snarare om att vård, sjukt nog, är ganska bortprioriterat.
Eller vad tror du?

Katarina sa...

Tack för dina otroliga texter. De motiverar mig i det eviga jämställdhetsarbete som ibland aldrig verkar vilja ta slut. Fortsätt ge oss feminister styrka att fortsätta diskussioner och envist stå kvar på barrikaderna och säga vad vi tycker. Kram

Anonym sa...

Tack för din gripande text. Idag är det fem år sedan min livskamrat dog efter ett års kamp mot cancer. Jag minns hur fantastiska alla var på avdelningen där vi var den sista tiden. Din text har fått mig att besluta mig för ett besök på den avdelningen imorgon. För att på ett eller annat sätt visa dom hur mycket det betydde med deras engagemang, kunskap och kärlek!

Jon sa...

Jävligt bra skrivet om något väldigt sant och viktigt. Tycker att du borde publicera den eller skicka in den någonstans

JMJ sa...

Jättefint skrivet! Det är ju hemskt att behöva gå i väggen vid 32 års ålder med utslitna höfter, hemskt! Tänk om bara det fanns något sätt att ha mer resurser utan att det behöver gå ut över de sjuka, typ som.. om det fanns färre sjuka? t.ex. färre 32-åringar med höftproblem? Tänk om alla som bara ser en vecka framåt kunde se ett år framåt, visa lite medkänsla mot alla människor istället för att vara så själviska att de måste hjälpa den framför sig mer än de klarar av. Tänk om de kunde inse sina gränser och sluta klaga på att det är andras fel? Ja, då vore det inte andras fel längre, då skulle vi ha fler som arbetar för att färre blir sjukskrivna, vi skulle ha mer resurser för att färre behöver bidrag, och helst plötsligt skulle ni inte behöva göra dubbelt så mycket som ni kan längre.

// En som tänker på alla, för alltid

Fialotta sa...

Så sanna ord!

Eleonor sa...

Bra skrivet!

Anhörig sa...

Problemen med vården är ju inte att man får för få skattekronor. Det var länge sedan Sverige erbjöd världens bästa vård och ändå spenderar vi mer än de flesta länder. Som anhörig har jag på nära håll sett hur ofattbart byråkratisk och ineffektiv vården är och det är enormt frustrerande att varken patienter eller vårdpersonal har rätt att göra något åt det. Vi är fast i ett centralbyråkratiskt system.

Sverige har redan världens näst högsta skatter och vi har ett skattetryck som är avsevärt högre än på den tid när vi faktiskt hade ett välfärdssamhälle jag tror de flesta var stolta över. Hur höga skatter tycker du vi ska ha för att få en bra välfärd? 70%? 80%? 90%? Och om du tänker efter lite, tror du verkligen att skyhöga skattesatser leder till högre inkomster för det offentliga? Hur sugen är du själv på att jobba om du bara får behålla en bråkdel av din inkomst?

Anonym sa...

Mycket bra skrivet, jag känner igen mig i mycket.

Sandra SSK.

Linnea sa...

Fick tårar i ögonen, för det är så himla sant och så otroligt orättvist. Det måste bli ändring!

Anonym sa...

Alla som inte arbetar i vården men har ansvar för dess budget borde göra som i de där TV-programmen där chefer på företag låtsas vara praktikanter och får prova på hur verkligen ser ut för att personalen är mycket bättre på att tala om vad det är som kan göras bättre.

Sigrid sa...

Så fantastiskt sant och en fantastisk text. Tack!

Anonym sa...

Kvinnor OCH MÄN om jag får be....

msbjering sa...

Bra skrivet! Du satte huvudet på spiken... Fortsätt beskriva yrket!

Anonym sa...

Nånstans inom oss alla .. vet vi hur vi vill ha det nu..senare ..och på ålderns höst. Denna enorma respektlöshet (som ett resultat av vårdens utveckling?) mot
patienten, dess anhöriga, mot oss och våra kolleger ger mer än magsår och dåliga finanser.. Kryptiskt och smått förvirrat ja... efter 30 år ständigt pusslande o sökande efter nya möjligheter att ge vad folk förtjänar; en värdig behandling i vilket skede som v livet..

Musicforballerinas sa...

Skriv en bok!

Jessica sa...

SÅ BRA skriver och du har SÅ rätt!

J. Keso sa...

Ja kloka ord där, ett uttryck för hur många av oss känner det...men gör vi något år det? Jag har sagt det och säger det igen...Daga att sätta ner foten och visa våra politiker (S,M,Fp vilka de vara må) att detta går inte längre, och då menar jag NU!!! Inte senare...

Solidarity through sa...

Jag jobbar själv inom vården och känner en oerhörd stolthet över mitt yrke. Det känns att man gör skillnad och man får så oerhört mycket tillbaka. Men jag tycker faktiskt det är bra att ett vårdbiträde har fått en hel månadslön i sänkt skatt per år, för människor har ett liv när de kommer hem från jobbet också. Sedan handlar det om prioriteringar, det finns sossekommuner som lägger 25% av sin budget på att bygga saker och välfärden går på knäna. Socialism och höjda skatter är inte lösningen på problemet. Snarare att människor visar solidaritet genom sina handlingar, istället för genom skattesedeln...

Katarina sa...

Fantastiskt välskrivet och så sant!

Helene sa...

Kanonbra skrivet! Kan inte annat än att hålla med! Lärarna vill ha 10 000 kr mer i lön/månad och de är absolut värda det, men vi då!?!
Hälsningar från kollega

Fredrik Hallor sa...

Fint!

Anonym sa...

Tur att du finns!
Det behövs många som törs, kan och vill säga ifrån. Och när de som dessutom kan uttrycka sig så väl att andra kan vakna är det en höjdare. Så jag hoppas du fortsätter!

Freddie Fatale sa...

Jättebra skrivet! Ni är mina största idoler.

Elin Ambrosiani sa...

Jag vill ändå påminna om att kvinnor är fostrade och fostras än idag till att vara "omhändertagande". Jag menar även att det du kallar arbetsstolthet grundar sig i stort på förväntningar som finns på kvinnor - ifrån omgivningen och från personen själv.

Det är alltså socialt accepterat att kvinnor arbetar obetalt i sin omhändertagande roll. Något som borde vara självklart annorlunda men något som bara ändras med medvetenhet och en generell ändrad inställning.

Anonym sa...

Grymt skrivet! Känner igen mig så mycket i de du beskriver. Tack för att du höjer rösten, fortsätt skriva!

Mats sa...

På pricken. Det är det som är vårdandets kärna, tror jag. Att stanna kvar och inte överge. Inte bara yrkesstolthet utan i djupaset mening mänskligt.

lisa sa...

tack!u

Anonym sa...

Förbannat bra. Tack!

Johan sa...

Tack för denna text!
Och alla ni som kommenterar om förändring.
Jag börjar våga tro på att det kan bli möjligt.
/Johan

Anonym sa...

Bra skildrat så ser verkligheten ut,
"Sverige idag i verkligheten"
Känner igen mycket som sjuksköterska.
Nog vore det önskvärt med politiker som värnade mer om människors välfärd och trygghet.Ett bra fungerande samhälle innehåller tre komponenter
nämligen,sociologi,ekologi och ekonomi.I vårt politiska system existerar bara ekonomi och förstås egoism.

Anonym sa...

Snälla svenska folket, förstör inte det här landet ännu mer. Med fyra år till med allianspolitik för de rika.

Anonym sa...

Det är sällan texter får mig att gråta..
tack för du finns.

Anonym sa...

Fantastiskt skrivet!! Skulle önska att den blev publicerad i alla tidningar som finns, så att så många som möjligt fick läsa den...

TACK för det enorma jobb du och ni andra i vården gör!! Jag hade gärna betalat allt det ni förtjänar i skatt.

Anonym sa...

Tack Torun! Jag önskar du hade tagit hand om mig när jag låg orörlig på Huddinge i mitt eget kiss och inte fick gå på toaletten på två veckor. Istället sköttes jag av såna som tröttnat och några som kanske aldrig borde satt sin fot i vården över huvud taget. Det behövdes två för att vända mig efter en 40 cm lång ryggradsoperation men bara en fanns att tillgå. Behöver jag tala om hur fruktansvärt ont det gör att få en nyopererad ryggrad vriden? Det tog lång tid innan jag blev bättre. Lång tid innan jag kunde sitta själv och gå. Jag fick höra att jag var lat och besvärlig. Skickades hem i paket med 41 grader feber. Sedan upptäckte akuten min infektion... Det var 2005 och jag är fortfarande inte frisk. Jag tror att jag hade varit det om det funnits tid för mig. Tid och omsorg. Och sådant kostar. Tack för att du finns!

Hux sa...

Mycket fin text!
Jag börjar nästan gråta av det, men även jag är för stolt...

Jonas sa...

Ruskigt bra skrivet!, tänk om alla kunde förstå hur det är i verkligheten där ute, att det är människor man jobbar med. Det är förjävligt!

Anonym sa...

Ja visst! Självklart ska vård skola omsorg prioriteras FÖRE RUT och ROT och Jobbskatteavdrag och moms sänkning men VILKA är det som rösta fram denna regering, dessa kommunalstyrelser, dessa landstingspolitiker detta samhälle?

JO det är ju VI eller hur? Inte bara EN gång utan TVÅ!Eller hur?

Kanske är det ändå viktigare för oss att "just jag" får lägre skatt, bättre bilväg till mitt jobb, rabatt på nya bilen, högre lön, billig renovering av lyan som jag ska sälja med vinst och en liten Ruta som gör det jag inte vill och varför ska just jag betala mer för bensinen och självklart vill ju jag flyga till Thailand jag för varför ska just jag ta ansvar för luftföroreningarna och sexhandeln.

Ja just det ja, just jag?

Anonym sa...

Så bra skrivit att man känner att tårarna är på väg... Kommer garanterat följa din blogg. ..

Föreningen Arbetarskrivare sa...

Så bra skrivet Torun!

Anonym sa...

Tack!
...för allt!

Sandra sa...

Hej! Hittade ditt inlägg medan jag själv skrev om lite liknande - eller hur tidsbristen tvingar oss att slita på oss själva, trots att det inte leder till något - för oss själva, mer än att vi får behålla vår mänsklighet. Väldigt bra skrivet, stor igenkänning!

Il-faut sa...

Jättefint skrivet!
Jag tror inte att ni som arbetar inom vården förstår hur uppskattade ni är av patienterna - jag har aldrig varit allvarligt sjuk men minns ändå vissa sköterskor och läkare jag kommit i kontakt med, vänliga människor som varit rätt person på rätt plats när man varit orolig, ledsen och haft ont.
Ni gör ett så otroligt viktigt jobb, både med den medicinska kunskap ni har och som stöd när man själv känner sig liten och rädd. Det färgar verkligen en hel vårdupplevelse om man möter vårdpersonal som tar sig tid, som har intresse för sina patienter, som man märker vill en väl. Det finns fantastiska människor i vården som kämpar på utan att få något tillbaka. Det är en skam att det inte satsas mer på er.

Elin Morén sa...

Väldigt fint skrivet, jag tror många kan relatera till det.

Anonym sa...

Mycket bra skrivet! Vänlig hälsning, Emelie (sjuksköterska)

Jane sa...

Så bra, så otroligt bra sagt!

Maria Garbergs sa...

Helt sant!!!! Tyvärr.... Ni som påpekar att det inte skulle bli bättre med röd politik: Blå politik går i grunden (ideologiskt) ut på att sköta sig själv och skita i andra medans röd politik handlar om solidaritet... Kram Maria

Blixa sa...

Hej!

Skrev ett eget inlägg:

http://blixabloggar.se/?p=235#respond

Anonym sa...

Oerhört bra skrivet! Jag tycker du borde skicka in texten till div. tidningar som en debattinlaga, lite slöseri att det ska ligga på en blogg där jämförelsevis få människor kommer att få läsa det.

Anonym sa...

Hej. Så fint skrivet! Det är ju precis så. Du har träffat mitt i prick hur det fungerar. Tack för att jag fick läsa!

Anonym sa...

Otroligt bra skrivet! Du satte ord på något som vi så många bär inom oss!!! Hoppas ditt inlägg blir början på en debatt för de är så många som inte har en aning om hur vi har det och att vi ger av våran själ i våra jobb med inte i närheten av den lön vi är värda. Och de är väl tyvärr vi som hamnar i sjukvården tillslut när vi har jobbat oss sjuka. / Ida

Stina sa...

Jag började nästan grina när jag läste! Äntligen nån som sätter ord på vad jag upplevt och det jag möter som facklig representant. Den förtvivlan man känner över att folk tvingas jobba så här! Jag slits mellan viljan att försöka förändra fackligt eller att helt enkelt byta yrke när uppgivenheten blir för stor vissa dagar. Men jag ska inte ge upp! Än så länge måste jag tro att det går att förändra!

Yo Nah sa...

Hej
Vill du publicera den här eller någon annan text i Socialistiska Läkares tidning Rättvis Hälsa?
Hör av dig!

tidningen@socialistiskalakare.se

jag sa...

Riktigt bra skrivet! Blev rörd.

Jenny Sands sa...

Hej!
Underbart skrivet.

Jag såg dina kollegors insatser som patient. De var där för mig precis som du är för dina patienter. Jag vet att det ni gör gör skillnad, varje dag.
Vi patienter ser er och hör er. Vi känner er kärlek och vi önskar inget hellre än att ge tillbaka lite av det vi kan.
Jag ger föredrag inom vården om min vård-upplevelse och det är mycket populärt. Det är ett sätt att utveckla och påverka vården. Det är också ett sätt att ge er återkoppling på allt det bra ni gör. Det är mycket uppskattat.
Vad mer kan vi göra som patienter? Jag brinner för att göra vården och er situation ännu bättre - hur ser du att jag kan, med min kraft som patient, påverka? Läs gärna vidare på expanding.se - kanske har vi början på något som kan få upp ögonen på politiker.
Kram, Jenny

Maritha sa...

Oerhört fint skrivet, du fångar verkligheten mitt i prick! Tack för ett fint inlägg!
/En SSK till...